PV zonne energie

 

 

 Zonnekaart, kijk of Uw woning geschikt is voor zonne energieopwekking!

www.energieonafhankelijk.nl

Zonne-energie “Voor niets gaat de zon op”

De zon is een ster  die door kernfusie continu energie uitstraalt in de vorm van licht en warmte. Nagenoeg alle energie op aarde is direct of indirect afkomstig van de zon. De zon levert de aarde ongeveer 9000 maal zoveel energie als de energiebehoefte van alle aardbewoners samen. Zonne-energie is de belangrijkste bron van energie. Deze energie, samen met secundaire vormen zoals windenergie, getijdenenergie, waterkracht en biomassa vormt meer dan 99,9% van alle hernieuwbare energie op Aarde. Zonne-energie  is als duurzame energiebron ideaal voor op uw huis, bedrijfspand  of instelling. Maar hoe wordt die energie omgezet  in elektriciteit? Door middel van zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (ook wel PV-cellen genoemd) kan men gebruik maken van zonlicht. Die zetten het licht direct om in elektriciteit: zonnestroom.

Waarom zonne energie – ‘Voor niets gaat de zon op”

Er zijn meerdere reden waarom mensen zonnepanelen aanschaffen. –  Onafhankelijk van het energienet –  Onafhankelijk van fossiele brandstoffen –  Eigen energie opwekken –  De zon blijft altijd schijnen –  Financieel zeer goede investering –  CO2 reductie –  Duurzame energiebron met geringe nadelige bij-effecten –  Bijdrage aan duurzame toekomst Wat zijn de voordelen van zonnepanelen –  Zonlicht is gratis en onuitputtelijk –  Zonnepanelen garanderen een vaste energieprijs voor de lange termijn –  Zonnepanelen zijn stil, betrouwbaar en veilig –  Zonnepanelen zijn 1 van de schoonste vormen van duurzame energie –  Zonnepanelen verlagen de energierekening –  Zonnepanelen verbeteren het energielabel –  Zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning –  Zonnepanelen zijn een bewezen technologie –  Zonnepanelen bieden een hoger rendement dan een spaarrekening Waarom Energie Onafhankelijk Energie Onafhankelijk helpt u onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen (stroom). Dit doen we door een combinatie van stroom besparen en opwekken. Besparen is slim. Door uw stand-by stroom te elimineren en te besparen op verlichting houdt u meer zonne-energie over. Het scheelt ook in het budget waardoor u minder zonnepanelen hoeft aan te schaffen. Voorbeelden werken beter: – 8 spaarlampen besparen even veel als één zonnepaneel* – 1 stand-by killer in de TV hoek = één zonnepaneel – 1 stand-by killer in de audio hoek = halve zonnepaneel Wist u dat er per woning zo’n 10-30 adapters zijn die permanent stroom verbruiken. In de meeste woningen heb je al snel enkele 100-en kWh per jaar aan sluipverbruik. Wist u dat 500kWh stand-by verbruik (!) zeker geen uitzondering is. Wist u dat bij zeer oude CV ketels de waterpomp continu draait. Wist u dat in veel vloerverwarmingssystemen de pomp continu draait – TIP breng een pompschakelaar of tijdschakelaar aan Wist u dat slecht functionerende oude koelkasten te veel draaiuren maken wegens een te laag niveau aan koelmiddel. – TIP een nieuwe A+++ koelkast is gemiddeld 50% zuiniger dan een 10+ jaar oude koelkast. Wij vragen u niet om uw apparatuur direct te vervangen maar eerst door te meten. Met een eenvoudige energiemeter kunt u het verbruik van al uw apparatuur doormeten. Nu kunt u een plan maken om uw apparatuur in bijvoorbeeld 5 jaar allemaal te vervangen door A+++. Hierdoor heeft in de basis minder zonnepanelen nodig.

Ontdek hier of uw huis geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen?

 

Is het dak van het pand waar u de panelen op wilt plaatsen uw eigendom of huurt u dit pand? (Bij huur is het noodzakelijk dat u van de eigenaar schriftelijk toestemming krijgt voor het plaatsen van zonnepanelen)
Heeft u een platdak of een gevel of een schuindak gericht op het zuidoosten tot zuidwesten?
Heeft u voldoende dakoppervlak beschikbaar? Minimaal 5 m2
Heeft het beschikbare dakoppervlak de gehele dag direct zonlicht? (Schaduwval van bijvoorbeeld bomen, dakkapel, schoorsteen hebben direct invloed op de opbrengst van de gehele set)
Heeft u een elektriciteitsmeter?
Op basis van de bovenstaande vragen is uw dak geschikt of niet geschikt voor zonnepanelen. Bij 3x “ja” is uw dak geschikt voor zonnepanelen.

Subisie voor mijn zonnepaneel?

U wilt zonnepanelen aanschaffen en bent benieuwd of u subsidie krijgt. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijkheden om uw zonnepaneel te subsidiëren.

1. Duurzaamheidslening bij SVN

SVN logo Uw woonhuis gebruikt momenteel veel energie. Daarom wilt u het huis energiezuinig maken en zo de kosten te verlagen. De duurzaamheidslening helpt u daarbij. Met deze lening leent u geld bij uw gemeente of provincie. Met dat geld kunt u vervolgens uw woning energie zuinig maken. U kunt bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen doorvoeren, zoals een zuinige verwarmingsinstallatie.
Maar ook isolatie voor de gevel, het dak of de vloer. En u kunt ook denken aan HR++ glas. Daardoor daalt de energierekening en wordt het wooncomfort vergroot. Ook draagt u bij aan het milieu door het terugdringen van de CO2-uitstoot. Download de flyer over duurzaamheidsleningen.Bezoek voor meer informatie de website van het SVN.

2. Duurzaamheidslening Noord-Nederland

Wilt u meer wooncomfort en tegelijkertijd een lagere energierekening? Als inwoner van Noord-Nederland kunt u voor energiebesparende maatregelen een duurzaamheidslening aanvragen. Door deze duurzaamheidslening te voorzien van een rentevoordeel willen de noordelijke provincies u helpen energie te besparen in uw woning. Meer informatie is te vinden op de website van het SNN.

3. Energiesubsidiewijzer

Maak uw huis energiezuinig en profiteer van de voordelen:

  • Aantrekkelijke subsidies en leningen
  • Verbetering van comfort én beter voor het milieu
  • Een lagere energierekening

De Energiesubsidiewijzer wijst u de weg. U vindt hier het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen voor  woningeigenaren, woningcorporaties en particuliere verhuurders.

Hierin ziet u precies welke mogelijkheden er in uw situatie zijn om subsidie te ontvangen van bijvoorbeeld de rijksoverheid, de provincie of uw gemeente. Dit maakt het nog aantrekkelijker om energie te besparen. Lees meer over de energiesubsidiewijzer.

4. Rabobank, ASN Bank en Rijk stappen samen in Nationaal Energiebespaarfonds

Het is de bedoeling dat huizenbezitters medio december 2013 een goedkope lening kunnen aanvragen voor de financiering van energiebesparende maatregelen, met een looptijd van 7 of 10 jaar en voor bedragen tussen de 2.500 en 25.000 euro.De rente die woningeigenaren gaan betalen is aftrekbaar en ligt waarschijnlijk tussen de 3 en 3,5 procent, afhankelijk van de hoogte en looptijd van de lening. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

Hoe werkt een zonnepaneel?

De zon straalt enorm veel energie richting de aarde. Energie die wij graag willen gebruiken. Daarom zijn er zonnepanelen bedacht. Een paneel vangt met solar-cellen de energie op en zet deze in combinatie met een omvormer om in bruikbare stroom. Onze apparatuur werkt namelijk niet direct op zonne-energie.

Voordelen zonne-energie / zonnepanelen

  • Geluidslosse energiebronnen
  • Produceren geen CO2
  • Bijna geen onderhoud nodig
  • Gaan tot 25 jaar of langer mee
  • Aantrekkelijke subsidies voor duurzame energie

 

Meest voorkomende zonnestroom-systemen

De meeste systemen zijn aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Op die manier geeft een paneel de opgewekte energie direct af aan het lichtnet. Dit noemen we netgekoppelde systemen.  De omvormer zet de opgewekte gelijkspanning om in 230 Volt wisselspanning en levert deze aan het energienet.

Salderen (terugleveren van teveel opgewekte energie)

De door u opgewekte energie kan zo direct gebruikt worden. Wekt u meer op dan u gebruikt? Dan wordt het overtollige energie geleverd aan de energiemaatschappij. We noemen dit salderen.

Zonnepanelensysteem

Als u gebruik wilt maken van zonne-energie, dan heeft u niet alleen zonnepanelen nodig. Hieronder schetsen we waaruit een compleet systeem bestaat.

Zonnepanelen
De fotovoltaïsche modules (PV modules) zetten zonlicht om in gelijkstroom.

Omvormer
De omvormer zet de gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom.

Montagematerialen
Dit zijn de constructies waarmee de zonnepanelen op het dak of een ander oppervlak worden bevestigd.

Monitoring/Dataverwerking
Alle gegevens van uw installatie worden via sms, e-mail of internet doorgezonden aan de computer. Die bewaakt of alles goed werkt en berekent uw besparing of winst.

Is mijn meter geschikt?

In Nederland zijn veel verschillende meters in omloop. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of de meter inderdaad geschikt is om automatisch te salderen of de terug geleverde energie te registreren. Hieronder staan een aantal meest voorkomende meters die in uw meterkast kunnen hangen. (dit zijn meters tot 3 x 80A, voor een grotere aansluitwaarde zijn vaak andere meters geïnstalleerd) Indien u niet zeker weet of uw meter geschikt is, kunt u ons altijd een mail sturen met de foto van uw meter of contact opnemen met uw netbeheerder.

Is de analoge meter zonder draaischijf geschikt voor teruglevering?

Deze meter lijkt op de Ferraris maar is niet geschikt om te salderen of teruglevering te registreren. Indien u zonnepanelen heeft, of wilt, zal u een andere meter moeten laten installeren door uw netbeheerder.

Is mijn digitale meter met teruglever registratie geschikt?

Bij nieuwbouw of gerenoveerde elektravoorzieningen zal in de meeste gevallen deze meter in uw meterkast hangen. Deze digitale meter heeft een apart telwerk voor terug geleverde energie. Deze meter is dus geschikt indien u zonnepanelen heeft. U dient wel uw netbeheerder te laten weten dat u zonnepanelen heeft zodat ze de meterstanden van teruglevering ook opnemen en juist doorgeven aan uw stroomleverancier. Let wel op dat ze dit op een juiste manier verwerken!

Is mijn digitale meter zonder teruglever registratie ook geschikt voor teruglevering?

Er bestaan helaas ook digitale meters zonder teruglever registratie. Deze zijn veelal geplaatst bij mensen die klant zijn bij Oxxio. Deze meters zijn op afstand uit te lezen (soort van slimme meter) maar zijn niet zo slim dat ze ook de teruggeleverde energie kunnen registreren. Ons advies is om deze te laten vervangen door uw netbeheerder.

Is de Ferraris-meter geschikt voor teruglevering?

Teruglevering kan met een Ferraris-meter zonder terugloopblokkering. In dat geval saldeert de meter automatisch uw afname en teruglevering. U kunt niet bepalen hoeveel u heeft teruggeleverd. De vergoeding (salderingsregeling) wordt automatisch toegepast, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Aangezien de meter automatisch terugloopt, profiteert u wel van het voordeel van de teruggeleverde energie. Heeft u een Ferraris-meter met terugloopblokkering? Dan kan de teruglevering niet gemeten worden en komt u niet in aanmerking voor een vergoeding. Wilt u toch in aanmerking komen voor een vergoeding voor uw teruggeleverde energie? Dan zult u over een teruglevermeter (een digitale tweerichtingenmeter) moeten beschikken.

Salderen

Salderen betekent dat uw energiemaatschappij de door u opgewekte stroom van uw zonnepanelen verrekent met de door uw gebruikte stroom. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van uw stroommeter, er zijn verschillende type meters.
De analoge (draaischijf ) meter: 
Hierbij draait de meter terug als uw panelen meer opwekken dan dat uw huishouden verbruikt. Geef aan uw netbeheerder door dat u stroom gaat terugleveren.

De digitale meter:  Er zijn twee soorten digitale meters:
Een digitale meter zonder teruglevermeter. Voor de terugleververgoeding heeft u een digitale meter mét teruglevermerk nodig. Wij adviseren u uw meter te laten vervangen voor een meter met teruglevermerk.

Een digitale meter met teruglevermerk:
Deze meter is geschikt voor teruglevering van stroom. Geef aan uw netbeheerder door dat u stroom gaat terugleveren. Uw netbeheerder gebruikt uw meterstanden voor de terugleververgoeding.

Terugleververgoeding:
Dit gaat als volgt. De stroom van uw zonnepanelen wordt eerst door u zelf gebruikt, hierdoor heeft u minder ( of geen) stroom nodig uit het net. Als uw panelen meer stroom opwekken dan u zelf gebruikt wordt dit aan het net geleverd.

Deze stroom wordt gemeten en wordt later met uw energienota verrekend, tot 5000 kWh gebeurt dit tegen hetzelfde tarief als waarvoor uw de stroom inkoopt ( incl. energiebelasting en btw).

Voorbeeld:

Uw normale verbruik is 4000 kWh per jaar. Uw panelen leveren op jaarbasis 3800 kWh.
Van de panelen gebruikt uzelf 2300 kWh direct en wordt er 1500 kWh teruggeleverd.
Op de jaarafrekening van het komende jaar zullen dan de volgende verbruiken staan: 1700 kWh verbruik ( uw oude verbruik  4000 min het door de panelen opgewekte zelf gebruikte  vermogen  2300).  En een teruglevering van 1500 kWh. Het te betalen totaalverbruik zal dus 200 kWh zijn ( verbruik 2500 kWh min teruglevering 1500 kWh)

BTW voordeel

Een Nederlandse particulier die zonnepanelen op zijn woning laat installeren is in principe ondernemer voor de BTW, indien de energie ook wordt teruggeleverd aan het net.

Dit blijkt uit een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie. U kunt de BTW op de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen dan als voorbelasting aftrekken.

Hierdoor wordt het investeren in zonnepanelen nog interessanter!

Downloads:
BTW Instructie
Opgaaf startende onderneming Belastingdienst
FAQ’s over BTW zonnepanelen