Gasinstallaties

 

Hoe weet ik of gasinstallaties en elektra-installaties in mijn woning veilig zijn?

Om er zeker van te zijn dat gasinstallaties en elektra-installaties (zoals geisers, cv-ketels en boilers) veilig zijn, moet u ze regelmatig laten controleren. Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen moet u goed ventileren. Te weinig zuurstof en slechte afvoer van verbrandingsgassen veroorzaken namelijk koolmonoxide.

Huiseigenaar moet installaties controleren

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasinstallaties en elektra-installaties in uw woning. Als u een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk. Twijfelt u als huurder aan de veiligheid van uw installatie? Vraag dan uw verhuurder de installaties te controleren.

Laat een vakbekwame installateur de gasinstallatie en elektra-installaties controleren. Op ConsuWijzer.nl vindt u door de overheid erkende keurmerken voor vakbekwame installateurs. In het kwaliteitsregister voor de bouw- en installatiesector QBISnl staan lijsten van erkende en gecertificeerde installateurs.

Onderhoudscontract voor regelmatige controle

Sluit een contract voor onderhoud met uw installateur af. De installateur maakt de gasinstallatie of elektriciteitsinstallatie jaarlijks schoon en kijkt deze gelijk na. De installateur moet ook controleren of het toestel voldoende luchttoevoer heeft. Vaak kunt u aan een sticker op de installatie zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd.

Gaslek

Ruikt u gas buiten of in de woning? Er kan dan een gaslek zijn. Waarschuw het energiebedrijf of een installateur en:

  • sluit de hoofdkraan;
  • open deuren en ramen;
  • vermijd vuur of vonkvorming;
  • schakel geen elektrische verlichting of toestellen in of uit.

Handleiding gasinstallatie en elektra-installatie

Lees de gebruiksaanwijziging van de installatie zorgvuldig door en bewaar deze goed. Als u geen handleiding heeft voor uw gasinstallatie of elektra-installatie kunt u deze opzoeken op mijnhuisinstallatie.nl.